Kui aken vaatab lõunasse, vajate kaitset päikesevalguse eest. Parim lahendus probleemile on akende toonimine. Samuti takistab see möödujatel korterisse sisse vaadata. Tänu sellele variandile säilib ruumis optimaalne ja mugav mikrokliima ka kuumadel suvedel. Külmal aastaajal väheneb oluliselt soojakulu. Toode paistab silma laia värvivaliku, erineva valguse läbilaskvuse ja kaitsetasemega ning on ideaalne disainilahendus (sobitub ruumi interjööriga), rahuldades ka kõige nõudlikuma kasutaja soovid.

PVC-st akende toonkile tüübid

Tutvustame teile erinevaid, individuaalsete omadustega tüüpe.

  • Peegelkile – kõige sagedamini kasutavad seda esimeste ja teiste korruste elanikud, parim üksteisega lähestikku asuvatele elumajadele. On väljastpoolt peegli välimusega, seest märkamatu, kuid õhtuti vähendab nähtavust, eriti kui valgus toas on eredam kui õues.
  • Tooniv kile – blokeerib ultraviolettkiired, sobib suurepäraselt lõunapoolsetesse ruumidesse. Samuti kaitseb see suurepäraselt mööblit, säilitades selle esialgse värvi, vähendab konditsioneeri koormust ja hoiab ära ruumi ülekuumenemise. PVC-ga akende toonimine tagab läbipaistvuse taseme vahemikus 15-50%.
  • Matt kile – ette nähtud klaasist vaheseintele, on odavam kui mattklaasi paigaldamine.
  • Vandaalidevastane kile – tagab kaitse mehaaniliste vigastuste ja tugeva surve eest, paistab silma kõvaduse ja elastsusega. Löögi korral ei lenda killud ruumi laiali.
  • Soomuskile – tõkestuseks ebaseaduslikule sissetungile, löögikindlate omadustega, sobib ideaalselt lastetubadele.

Tänu laiale värvivalikule on võimalik valida variant, mis sobib ideaalselt ruumi üldisesse interjööri. Saate valida mati või läbipaistva pinna, mustriga või ilma ja muuta kõik disainilahendused tegelikkuseks.

koduakende toonimine

Milline kile kaitseb päikese eest?

Valikul tuleb arvestada kile paksuse, tüübi, struktuuri, disaini, mõõtude, värvi, tootja ja paigaldustingimustega. Näiteks lõuna poolt tuleva valguse summutamiseks on soovitav kasutada maja akende toonimiseks tumendatud varianti. Tootmises kasutatakse alumiinium-, hõbe-, nikli- või pronkskattega polüestrit (sellest sõltub läbipaistvuse tase, kulumiskindlus ja keskkonnategurite negatiivne mõju). Peegelvariandid peegeldavad kuni 90% päikesekiirtest, vähendades tubade kütmise vajadust.

Palaval ajal on soovitav ka autoaknad toonida. Tänu sellele väheneb valguse tungimine salongi ning polstrid säilitavad oma värvi ja autos olevad esemed ei torka silma. Tõsi küll, nähtavus väheneb ja seetõttu ei sobi see esiklaasile.

Toonkile plussid ja miinused

Nüüd teavad kõik, mida tähendab plastakende toonimine. Selle eelised on järgmised.

  • Summutab valgust, kaitseb mööblit ja muid ruumikujunduses kasutatavaid elemente (need jäävad enda värvi). On kaitse ebaseadusliku sissetungi eest (puudutab esimesi ja teisi korruseid), mõned tüübid on löögi- ja mehaaniliste vigastuste kindlad.
  • Talvel tõrjub külma, suvel säilitab jahedust ning tänu sellele on ruumis parimad kliimatingimused.
  • Varjab kõike ruumis toimuvat (soovitame valida peegelkile).
  • Takistab klaasi sihiliku lõhkumise või ettevaatamatuse tõttu purunemise korral kilde laiali lendamast.
  • Võimaldab luua isikupärase kujunduse, muuta ruumi välimust, muutes selle värvilisemaks ja heledamaks või summutatuks ja hämaramaks.

On ka mõned miinused, millega on soovitav valimisel arvestada. Näiteks valgustus muutub tuhmimaks ja põhjakülg liiga süngeks. Pöörake tähelepanu akende paiknemisele ja valguse läbilaskvusele.

Kas kile saab ise eemaldada?

Vastus on jah, peaasi on valida selleks sobiv moodus. Maja akendelt saab toonkile eemaldada mitmel viisil.

  1. Mehaaniliselt – lõigake kile kontorinoaga korralikult ribadeks, kergitage siilud servast üles ja eemaldage üksteise järel.
  2. Keemiliselt – valage anumasse puhast vett ning lisage nuuskpiiritust ja vedelseepi. Niisutage lapp, asetage kile pinnale, fikseerige, oodake kolm tundi ja lapi kuivamise korral niisutage seda pihustipudelist veega. Seejärel kergitage siil servast pahtlilabidaga üles, eemaldage ja peske aken.
  3. Aparaadiga – suunake kuumaõhujuga (kasutada võib fööni) ülemisse nurka. Kergitage serva pahtlilabidaga, tõmmake õrnalt allapoole, kuumutage järgmist lõiku ja korrake tegevust. Lõpetuseks peske liim maha.

Muide, autolt toonkile eemaldamine toimub samal viisil: klaasi kuumutatakse fööniga mööda perimeetrit, serv tõstetakse terava tööriistaga ettevaatlikult üles, kile tõmmatakse maha, niisutades  kohti samaaegselt spetsiaalse puhastusvahendiga, jäägid eemaldatakse, seejärel toimub poleerimine, rasvaärastus, puhastamine ja lõpplihvimine.

Kokkuvõte

Plastakende peegelkilega toonimine nõuab teatud hoolt. Pesemiseks kasutage pehmeid pesuvahendeid, vältige abrasiivseid aineid ja karedaid svamme (mustus satub pooridesse). Ideaalne valik on õrn pehme lapp. Pesemiseks kasutage sooja seebivett. See variant loob hubase ja koduse õhkkonna, mõõduka valgustuse, kaitseb päikesevalguse ja  ülekuumenemise eest ning hoiab talvel soojust. Pika kasutusea ja esteetilise välimuse võti on õige hooldus.

Arvestades, et toode sobib autodele, tasub tähelepanu pöörata detailingukeskusele – kvaliteetne teenus, mis puudutab kõiki piirkondi. Protsessis kasutatakse erinevaid moodsaid tööriistu ja uuenduslikke materjale, mis kindlustab professionaalse hoolduse.