Keraamilised katted on tippklassi valik nii hobiauto omanikele kui tõsistele autosõpradele. Olenemata sellest, kas nanokeraamikat on kasutanud asjatundjad, detaileerimiskeskuses või ise nädalavahetusel, on selle kvaliteedi säilitamine esmatähtis.

Paraku tuleb siiski tõdeda, et keraamilise katte hooldamine pole nii lihtne kui tundub. Universaalset ja kõigile sobivat lähenemisviisi pole olemas. Järgnevalt anname mõned näpunäiteid keraamilise kattega kaetud auto pesemiseks ja hooldamiseks.

Mis on auto nanokeraamiline kate?

Nanokeraamiline kate koosneb polümeerpõhjast, millesse on suspendeeritud tillukesed keraamilised nanoosakesed läbimõõduga alla 100 nanomeetri (sellest ka nimi NANOceramic), mis muudab need kattesse lisatuna silmale praktiliselt nähtamatuks. Nanokeraamika, millest meie räägime, on tavaliselt valmistatud väga kõvast materjalist, mis tähendab, et see ei kriimustu.

Seda nanokeraamikat saab kasutada väga mitut tüüpi pindade kaitsmiseks, kuna ühendub nendega kas keemiliselt või mikroskoopilisi pinnadefekte täites ja tekitades klaasitaolise kaitsekihi.

See kaitsekiht tagab suurepärase vastupidavuse ja läbipaistvuse, sest nagu nimigi ütleb, on kattesse lisatud keraamiline materjal nii peen, et on praktiliselt purunematu.

Kuidas keraamiline kate autole kantakse?

Nanokeraamiline kate on teaduslikult väljatöötatud lahendus, mis on loodud tungima mikroskoopilistesse pragudesse, täitma need nanomastaabi skaala ülemisse vahemikku kuuluva materjaliga ja tagama kaitsekihi, mis on peaaegu sama tugev kui tahke kvarts.

Nanopolümeerid ühenduvad  pinnaga ja moodustavad sellele väga kõva nähtamatu kilbi. Just see kõva materjali moodustatud kaitsekiht võimaldab säilitada auto ilusa välimuse minimaalse vaeva ja hooldusega. Selle värvkattega kaetud pinnad on värvikahjustuste tekkimise ja muude vigastuste eest paremini kaitstud kui see on võimalik muude materjalide puhul.

Auto nanokeraamika sobib suurepäraselt kahjustuste, sealhulgas kemikaaliplekkide, UV-kahjustuste ja rooste tekkimise ennetamiseks ja tekkimise ohu vähendamiseks, ning lihtsustades samal ajal puhastamist ja andes läiget. Võite lugeda ka vedelast klaasist, mis samuti kaitseb kere kahjustuste eest.

Nanokeraamilise katte head ja vead

Üks selle katte tähtsamaid eeliseid on, et see ei pleeku kiiresti ja tänu sellele on seda vaja pinnale kanda kord mitme kuu tagant nagu autovahagi. Järgnevalt toome ära ka muud selle katte plussid.

  • Kaitseb oksüdeerumise ja UV-kiirguse kahjuliku mõju eest, mille tõttu võib auto värv tuhmuda ja läike kaotada.
  • Kaitseb autot kere külge jäävate keemiliste ainete ja looduslike happeliste saasteainete eest.
  • Hoiab ära tolmu ja liiva kleepumise auto kerele.
  • Autot on lihtsam ja kergem pesta, kuna pori läheb kergesti maha ja vesi ei jäta sellele niresid.

Siiski on nanokattel ka miinuseid.

  • See on kallis
  • Selle töö jaoks spetsialiseerunud meistritel võtab see töö päris palju aega.
  • Mõned keskused võivad klienti petta ja kasutada võltstoodet.
  • Mõne vee või päikese põhjustatud kahjustuse eest see autot ei kaitse.
  • Lihtsustab küll auto puhastamist, aga ei hoia täielikult ära kõikvõimaliku sodi kleepumist auto kerele.

nanokate

Kui kaua kate vastu peab?

Mõju kestus sõltub brändist, segu valemist ja muudest teguritest. Igal kattekihil on arvestuslik eluiga, kuid kas see tegelikult ka nii kaua kestab, sõltub sellest, kuidas autot hooldate ja millises keskkonnas kasutate. Kate autol, mis on iga päev lageda taeva all, ei pea nii kaua vastu kui garaažis hoitaval või katte all seisval autol. Kate ei kesta igavesti – eluaegset garantiid sellel ei ole.

Reaalses maailmas ei ole keraamilised kaitsekatted väga tõhusad. Need võivad vastu pidada mitu aastat, aga õnneks on need ka lihtsasti eemaldatavad.

Kuidas autot pärast katte pealekandmist õigesti hooldada?

Esimene soovitus on, et hoidke auto pind puhas. Katte maksimaalse efektiivsuse säilitamiseks tuleks autot pesta vähemalt kord nädalas. Kui iganädalane autopesu on liiga palju tahetud, püüdke seda teha vähemalt kord kahe nädala jooksul.

Enamasti sisaldab keraamilise katte professionaalne pinnalekandmine esmalt saviga töötlemist ja seejärel poleerimist värvkatte parandamiseks. Sellega seoses on koledate kriimustuste ja jälgede vältimiseks vajalik õigete puhastustehnikate kasutamine. Minimeerige värvikahjustuste ohtu, kasutades eelpesuks vahtu, võimaluse korral kaitsevõrku, pesuks kvaliteetseid mikrokiust kindaid ning kuivatamiseks valige preemiumklassi kuivatusrätik või spetsiaalne õhupuhur.

Kui märkasite veepiiskade või puulehekeste hulga vähenemist auto kerel, kaaluge viimistluse omaduste taastamiseks tasakaalustatud pH tasemega autopesuseebi kasutamist.

Püüdke vältida automaatpesulaid sõltumata sellest, kas teie autol on keraamiline kate või mitte. Neis kasutatakse leeliselisi seepe ja karme abrasiivseid harju, mis võivad teie auto viimistlust ja värvi oluliselt kahjustada. Automaatpesulaid kasutades kahjustate keraamilist katet kõige kiiremini.